Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlandsbanansframtid är osäker

Trafikverkets utredning om Inlandsbanans roll i transportsystemet ger inget entydigt svar på om staten tänker satsa på järnvägen i framtiden.

Annons

Den underhålls- och utvecklingsstrategi för åren 2013–2022, som tagits fram av Inlandsbanan AB, innehåller en rad kostsamma infrastrukturella åtgärder för järnvägen som i Gävleborg går genom Orsa finnmark.

Drift och underhåll, reinvesteringar och investeringar på Inlandsbanan beräknas under perioden kosta över 2,5 miljarder kronor. Det är mer än en fördubbling av de årliga insatser som gjorts under senare år.

I den preliminära slutversionen av Trafikverkets rapport om Inlandsbanans roll i det framtida transportsystemet hävdas det att dessa åtgärder och kostnader bör bedömas med hänsyn till de nyttor de kan göra.

På onsdag hålls en hearing i Östersund med utgångspunkt i rapporten. Vad som kommer fram där kan bli vägledande för Trafikverkets synpunkter på Inlandsbanan.

Det blir slutligen regeringen som vid avtalsskrivning med Inlandsbanan AB avgör järnvägens framtid.

I den färska rapporten från Trafikverket slås det fast att Inlandsbanans roll i dag är begränsad i flera fall.

De prognoser som har gjorts visar på stora potentialer jämfört med dagens trafik (bland annat bioenergi och ökad turisttrafik), men de är samtidigt osäkra.

Mer läsning

Annons