Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lindring för miljonbedragare

Tre män tog ut drygt 1,5 miljoner kronor med hjälp av ett stulet kontokort. Nu fastställer hovrätten deras fängelsedomar.

Annons

I april 2009 blev en kvinna bestulen på sitt kontokort i Högbo bruk. Kortet användes för att ta ut drygt 1,5 miljoner kronor på uttagsautomater i Kilafors, Bollnäs, Söderhamn, Iggesund, Hudiksvall, Harmånger, Gävle och Uppsala. Ett tillfälligt tekniskt fel hos banken gjorde det möjligt med obegränsade uttag i vissa automater. Spärrade kort kunde användas och man behövde inte ens rätt kod.

Men en av gärningsmännen uppmärksammades och filmades av ett vittne redan vid det första uttaget i Kilafors. Vittnet tyckte att det verkade skumt när mannen med huva och solglasögon plockade ut flera sedelbuntar, och tog därför registreringsnumret på hans bil. Med hjälp av uppgifterna spårade polisen männen: en från Sollefteå och två från Stockholmstrakten.

I november i fjol dömde Gävle tingsrätt Sollefteåbon till ett och ett halvt års fängelse och de andra till ett års fängelse för grovt bedrägeri. Männen överklagade i hopp om att frias eller åtminstone dömas lindrigare. Men även hovrätten anser att bankernas övervakningsfilmer och trafiken mellan männens mobiltelefoner visar att de var på plats när uttagen skedde.

Mer läsning

Annons