Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen förlängd dispens efter Dagmar

Förvaltningsrätten i Falun har avslagit Mellanskogs överklagan för att få längre dispens från reglerna om när stormfällt virke ska ha forslats ut från skogen.

Annons

I slutet av juni fick Mellanskog två veckors dispens från skogsvårdslagens regler om när stormfällt virke ska vara utforslat från skogen för att minska risken för granbarkborreangrepp. Mellanskog fick till och med 15 juli 2012 i Gävleborgs län och den 1 augusti i Jämtland på sig att forsla virke till terminal, skogsindustri eller göra det otjänligt som yngelmaterial för granbarkborren.

Mellanskog ville ha hela augusti månad på sig och överklagade Skogsstyrelsens beslut. Överklagan har nu avslagits av Förvaltningsrätten.

Beslutet innebär att Skogsstyrelsen kommer att gå vidare med åtalsanmälningar, säger Pär Larsson, regionchef på Skogsstyrelsen.

– Vi har hållit på tills nu. Och vi har gjort vad vi har kunnat. Det vi har tagit på slutet är inga stora högar utan några träd lite här och där. Det är det som har tagit tid, säger Göran Olsson, virkesområdeschef på Mellanskog i Hälsingland-Härjedalen.

Blir det åtal kommer det att drabba enskilda skogsägare, menar Göran Olsson.

– Men jag har svårt att se att nån av våra medlemmar skulle vara i riskzonen. Det som ligger kvar är så lite att det knappast kan utgöra grund för åtal, säger han, och påpekar att de även på Mellanskog tycker det är viktigt med disciplin i skogen.

Mer läsning

Annons