Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I grannkommunen får äldre par bo ihop

Skälen till att friska personer inte får flytta med sin sjuka partner till äldreboenden var många i Söderhamns kommun. Men i länet finns det kommuner som får det att fungera.

Annons

– Man ska kunna erbjuda den möjligheten för alla, säger Magnus Jonsson (S), kommunalrådet i Ockelbo kommun.

Platsbrist, inga fullt fungerande lösningar, kan sluta med bara friska på äldreboenden. Omvårdnadsnämnden hade många kritiska synpunkter till motionen som skickades in om parboendegaranti för alla. Men på andra sidan kommungränsen har garantin införts med lyckade resultat. Det trots att de bara har sex parlägenheter i hela kommunen.

– Är man bara tydlig, så funkar det bra, säger Palle Danielsson, socialchef på Ockelbo kommun.

Kommunens nej till parboendegaranti i Söderhamn har ekat runt hela länet. Riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) rasar mot beslutet.

– Hur kan någon vara ansvarig för äldre och vara så kallhamrad? Det är omänskligt att göra så som de gör, säger hon.

Margareta B Kjellin, som är talesperson för äldre- och handikappfrågor i Gävleborgs län, menar att det inte finns någonting som hindrar en kommun från att rösta igenom förslaget.

– Det kostar inget mer eftersom den friska inte har något vårdbehov och de boendena betalar maten själva, säger Margareta B Kjellin.

Prioritet nummer ett är att fixa boende till dem som är i behov. Det svarar Bengt-Olof Hedman (S), ordförande i omvårdnadsnämnden, på frågan om det inte går att lösa frågan om parboende på samma vis som Ockelbo.

– Vi kollar på lite möjligheter, men det är det som vi i första hand måste se till, säger han.

Mer läsning

Annons