Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag avslöjas fredsprisvinnaren

Blir det ryska människorättsaktivister den här gången? Kanske tyska förbundskanslern Angela Merkel? Eller är det dags för den kongolesiske läkaren Denis Mukwege?
Som vanligt spekuleras det friskt inför tillkännagivandet av Nobels fredspris.

Annons

I dag klockan 11 meddelar den norska Nobelkommittén vem eller vilka som får Nobels fredspris 2015. I förhandsspekulationerna har flyktingkrisen stått i centrum och FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) figurerar flitigt bland förslagen. Ofta tillsammans med någon person som är starkt engagerad i flyktingfrågan.

Bland dessa finns till exempel den eritreanske prästen Mussie Zerai och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Om man tror att olika vadslagningsbolag sitter inne med svaret, så ligger Angela Merkel bra till. Hon har visat ledarskap i flyktingkrisen, både när det gäller att få EU att agera och genom att ta emot många flyktingar på hemmaplan.

Andra som nämns i spekulationerna är olika ryska människorättsaktivister, till exempel organisationen Memorial, den saudiske bloggaren Raif Badawi, påve Franciskus, två japaner som överlevde atombomben över Nagasaki och den ständige fredsprisfavoriten Denis Mukwege, en kongolesisk läkare som ägnar sitt liv åt att få stopp för våldtäkter som krigsvapen.

Mer läsning

Annons