Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxdrama upp i rätten

I onsdags inleddes rättegången mot den man som åtalas för att ha hotat ett par poliser med yxa. Men den avbröts efter tre kvart. Nu ska en utredning visa om mannen bör dömas till vård istället för fängelse.

Annons

I våras kallades polisen till ett hus vid kusten i Hudiksvall efter att en man hade kastat en tegelsten genom grannens sovrumsfönster.

När poliserna åkte hem till den misstänkte kom mannen emot dem med en yxa höjd över huvudet, som om han skulle hugga eller kasta yxan mot poliserna. De uppfattade situationen som mycket hotfull och drog sina vapen. Trots att mannen uppmanades att släppa yxan och lägga sig på marken gick han närmare poliserna. Enligt polisen stod mannen med yxan till slut bara några meter ifrån den ena polisen.

- Alldeles för nära. Man blir rädd efteråt. Jag vet inte vad som hade hänt om han hade tagit något steg till emot oss. Förmodligen hade jag skjutit, vittnade polisen i rättsalen.

Mannen med yxan åtalades både för skadegörelsen och för hot mot tjänsteman. Han berättade för rätten att han minns att han kastat en sten genom grannens fönster, men han kunde inte förklara varför. Att han hotat poliserna med yxa hade han inga minnesbilder av.

Åklagaren tycker att brottet är så pass allvarligt att det borde leda till ett fängelsestraff. Men Hudiksvalls tingsrätt anser att det finns så pass stora frågetecken kring mannens psykiska hälsa att en paragraf 7-utredning, det som kallas en liten sinnesundersökning, måste göras innan man tar ställning till vilket straff mannen bör få. Rättegången återupptas när sinnesundersökningen är färdig.

Mer läsning

Annons