Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare krav efter skolbranden

/

Hudiksvalls kommuns försäkringsbolag kräver de två pojkarna som orsakade branden på Östra skolans vind på pengar, eftersom försäkringsbolaget anser att pojkarna varit "grovt vårdslösa".

Annons

En tvist mellan två försäkringsbolag pågår. Det är Trygg Hansa och Folksam som inte är överens om vem som ska betala vad efter branden på Östra skolans vind i Hudiksvall.

Hudiksvalls kommuns försäkringsbolag, Trygg Hansa, stod för renoveringskostnaden som uppgick till 1,8 miljoner kroner. Pojkarnas försäkringsbolag, Folksam, gick in och betalade självrisken på en miljon kronor.

Nu kräver Trygg Hansa att pojkarna ska betala 412 000 kronor plus ränta till försäkringsbolaget. Detta eftersom pojkarna varit "grovt vårdslösa".

Folksam, som kommer att gå in och betala om det blir aktuellt, har bestridit Trygg Hansas krav. Ylva Ohlsson arbetar som handläggare på Folksam. Hon bekräftar att Trygg Hansa har rätt att kräva igen pengarna – om skadan vållats genom grov vårdslöshet.

- Tingsrätten har gjort en straffrättslig bedömning, och åklagaren har inte specificerat i gärningsbeskrivningen att vårdslösheten skulle ha varit grov, utan allmänfarlig. Vi gör en civilrättslig bedömning vad gäller skadeståndsdelen. Att pojkarna har orsakat branden genom oaktsamhet, det är konstaterat – men inte genom grov vårdslöshet. Men Trygg Hansa har en annan uppfattning, säger Ylva Ohlsson på Folksam.

Just nu pågår en skriftväxling mellan de två försäkringsbolagen.

Mer läsning

Annons