Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeshögskola ska växlas in

Det råder en spänd väntan på vilka som ska beviljas utbildningar hos nya yrkeshögskolan, YH.

Annons

Just nu ligger sju ansökningar från Hudiksvall hos myndigheten för yrkeshögskolan och väntar på beslut. Det gäller fem redan pågående utbildningar och två nya: modern webbutveckling episerver, och en tvåårig utbildning till utvecklingspedagog.

– Får vi alla utbildningar beviljade så behöver vi utvidga ordentligt, säger Pär Bergroth, rektor vid Centrum för utveckling och lärande, CUL.

Utbildningarna befinner sig just nu i en växlingsfas mellan pågående kvalificerade yrkesutbildningar, KY, och den nya yrkeshögskolan, YH, som i högre grad ska ge utbildning på högskolenivå.

– I och med att det blir yrkeshögskola tas ett samlat grepp och det blir lite ordning och reda bland en brokig skara aktörer, beskriver Pär Bergroth.

I dag studerar 162 elever på KY- och YH-utbildningar vid CUL. Det sker ansökningar om utbildningar varje år och det är stor konkurrens om att få anordna utbildningarna.

I Hudiksvall finns två huvudspår, ett tekniskt som utbildar folk inom fiberteknik, it och datanätverk och ett annat spår med behandlingsinriktning. I det senare fallet är nya utbildningen till utvecklingspedagog en ny inriktning.

– Vi vet att det finns ett sug från arbetslivet efter den här typen av utbildningar, berättar Pär Bergroth.

Det kan till exempel handla om att få in invandrare med sin speciella kompetens till arbetsförmedlingarna som snart ska få ansvaret att ta emot nyanlända flyktingar. I det fallet passar en sådan utbildnings som hand i handske.

– Det behövs folk som är mindre av byråkrater och som jobbar mer direkt mot dem det berör, beskriver Pär Bergroth.

Enligt YH har 885 yrkeshögskoleutbildningar sökt statsbidrag för nästa år. Ansökningarna motsvarar 24 500 studieplatser och anslagen beräknas motsvara ungefär 7 000 studieplatser.

Mer läsning

Annons