Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viss kritik mot danska läkaren

Den danska läkare som under försommaren togs ur tjänst i Hudiksvall har inga allvarliga brister i kompetensen. Den bedömningen görs av två oberoende professorer i ortopedi, i landstingets inledande granskning.

Annons

Den danska läkaren kom till sjukhuset i Hudiksvall i januari 2008, och har sedan dess arbetat där. Under försommaren i år uppdagades att hon förlorat sin specialistkompetens i kirurgi och ortopedi i Norge, efter 20 anmälningar till den norska patientskadenämnden.

När uppgifterna blev kända vållade de stor uppståndelse, hos annat bland patienter som haft kontakt med, och blivit behandlade av, läkaren. Från landstingets sida hade man inga invändningar mot kvinnans kompetens, men på grund av protester från patienter valde man ändå att skilja läkaren från patientkontakter.

Socialstyrelsen begärde så småningom att landstinget skulle genomföra en granskning av läkarens kompetens, och den ska i sin tur senare ligga till grund för Socialstyrelsens egen bedömning.

Nu är granskningen klar, och i den har 60 slumpvis utvalda fall blivit synade i detalj av två oberoende professorer i ortopedi, vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala och Umeå universitetssjukhus.

Det samlade omdömet är att huvuddelen av de fallen har utförts som de ska, det vill säga "i enlighet med erfarenhet, beprövad praxis och klinikens riktlinjer".

Det finns, enligt utredningen, i sju fall anledning att ifrågasätta hur läkaren har agerat. I tre fall har patienter utsatts för onödiga risker som kan ha lett till sämre behandlingsresultat, och i fyra av fallen har patienter avlidit under behandling eller vård, men dödsfallen kan inte kopplas till läkarens kompetens.

Nu tar Socialstyrelsens utredning vid. Läkaren kommer tills vidare inte att tillåtas ha patientkontakter, och de sju fall som pekats ut ska också utredas närmare vid landstinget Gävleborg. Enligt Kjell Norman, divisionschef i division Operation, ska man bedöma om något av fallen ska anmälas till Socialstyrelsen för vidare granskning.

Mer läsning

Annons