Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsbuller oroar närboende

Vindkraft är bra, men inte så nära bebyggelsen i Glombo, Delsbo. Det anser 24 boende och fritidsboende i de närmaste byarna runt Vålåsberget.

Annons

Det är företaget RES Skandinavien som planerar för 8-9 vindkraftverk på Vålåsberget och två verk på Kälen. Verken kommer att bli 105 meter höga med 55 meter rotorer, vilket ger en totalhöjd på 160 meter över marknivån.

De boende i området har gjort ett gemensamt ställningstagande till den planerade etableringen. Framför allt är de oroliga för att verken placeras för nära nuvarande bebyggelse samt att vindkraftsparken kommer att ligga i en känslig naturmiljö.

Skuggningen från rotorbladen kommer att synas upp till 1 300 meter bort enligt beräkningar från Högskolan på Gotland hävdar ortsborna. Flera hus i Glombo, Vålås och Prettingsberg ligger inom det avståndet.

För att skydda de boende från buller måste verken placeras 2 000 meter bort från fritidsbebyggelse. Dessutom bör det inte byggas några vindkraftverk uppe på Vålåsberget som har ett rikt friluftsliv och djurliv. Särskilt oroliga är ortsborna för örnar och andra rovfåglar som håller på att etablera sig i området hävdar ortsborna i en skrivelse till Hudiksvalls kommun.

Mer läsning

Annons