Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftbolag till motattack

/

Företagens vindkraftsplaner i Hudiksvall hotas sedan kommunen föreslagit att kraftigt begränsa vindkraftutbyggnaden.

Nu kritiserar de kommunens inställning.

– Det här borde kommunen ha tänkt på för flera år sedan, säger SLG vind AB:s vd.

Annons

Den 15 december antog kommunstyrelsens allmänna utskott ett förslag om att endast tillåta vindkraftverk inom den så kallade skogsbygden, vilket betyder att stora delar av kommunens areal blir förbjudna zoner. Dessutom ska utbyggnaden begränsas till att omfatta 30 till 40 verk – i hela kommunen.

Men redan nu möter kommunledningen starkt motstånd hos vindkraftbolagen.

– Det här skulle de ha sagt redan för 3-4 år sedan och inte tillåtit några kraftverk alls, säger Göran Andersson, projektledare SLG Vind AB och vd för moderbolaget Windsystem.

Även Kraftö vind, som undersöker möjligheten att etablera 25 vindkraftverk mellan Håcksta och Storsand, tycker att kommunens inställning är oroväckande.

– Problemet är att det här området är föreslaget som riksintresse, därför är det här ett tragiskt exempel på när kommunen ändrar spelreglerna mitt under matchen, säger Samuel Brissman, företagets grundare.

Sven-Åke Thoresen (S), kommunstyrelseordförande, slår emellertid tillbaka kritiken. Enligt honom har bolagen inget som helst att säga till om i frågan.

– Det spelar ingen roll vad de tycker. De kan inte ifrågasätta en kommuns rätt till sin egen mark och vatten. Det är en grundläggande rätt för en kommuns självstyre, säger han.

Mer läsning

Annons