Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltolyckorna minskar rejält

/

Antalet viltolyckor i Hudiksvall har minskat kraftigt de senaste åren. Under 2012 har hittills 33 olyckor inträffat. Den sista september i fjol var motsvarande siffra i kommunen 75. Och året dessförinnan var olycksantalet uppe i 87 vid samma tidsperiod.

Annons

Trenden går i samma riktning i Nordanstigs kommun. Där har nio viltolyckor inträffat till och med september i år, vilket är betydligt färre i jämförelse med de första nio månaderna i fjol. Då uppgick motsvarande antal till 35 stycken. Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Lars-Eric Abrahamsson, verksamhetsledare på NTF Gävleborg, tror inte att viltstammarna har minskat. Att olyckorna har blivit färre tror han istället hänger samman med att vägarna blivit tryggare.

– Man bygger vägar med viltstängsel och på så vis blir de säkrare. Jag tror också att det har att göra med att folk är mer medvetna om farorna och tar det försiktigare. Det har varit mycket information kring att vilt främst rör sig vid skymning och gryning, säger han.

I både Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner dominerar rådjursolyckor, men det är älgolyckor som är farligast för bilförare och passagerare. Fjolårets 33 älgolyckor i Hudiksvall har minskat till sex stycken hittills i år.

I Nordanstig har tre olyckor med älgar inträffat under året. Motsvarande siffra för 2011 var 13. Av dem skedde totalt 10 stycken under fjolårets första nio månader.

– Kör man på en älg med bilen blir det en jättekrock. De är ju så stora, och träffar man älgen rätt på kan man få in hela kroppen genom rutan. Därför ska man alltid försöka sikta bakom älgen om det är möjligt. Då klarar man sig ofta så bra som det går. Men det är lättare sagt än gjort, eftersom det ofta går så snabbt, säger Lars-Eric Abrahamsson.

Bortsett från älgolyckorna orsakar många viltolyckor, förutom det förolyckade djuret, i första hand bara materiella skador.

För försäkringsbolagen är vildsvinet det dyraste djuret att kollidera med. Enligt If ger det bilskador för närmare 40 000 kronor. En krock med en älg orsakar i snitt skador för omkring 30 000 kronor, medan en kollision med ett rådjur uppgår till en kostnad på cirka 15 000 kronor.

Mer läsning

Annons