Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilse i svampskogen

/

Det är lätt att gå vilse i svampskogen. Polisens råd är att karta och kompass, visselpipa och ficklampa bör ingå i skogspackningen.

Annons

Ta med mobiltelefonen och klä dig i färgstarka kläder. Råden inför svampsäsongen kommer från polisen, som varje år får lägga stora räddningsresurser på att leta rätt på människor som gått vilse i svampskogarna. Med ögonen på marken, i jakt efter godbitar att stoppa i svampkorgen, är det lätt att irra bort sig mellan trädstammarna.

- Ibland löser vi det smidigt. Många har mobiltelefonen med sig. Då åker vi till platsen med en patrullbil och sätter på sirenerna så att de kan lyssna efter oss. Vi kan också pejla in mobiltelefoner om de har täckning och laddade batterier. Andra gånger får vi kalla in hemvärnet och orienteringsklubbar, säger närpolischefen Jan-Inge Bexell.

De allra flesta som anmäls försvunna hittas. Efter att polisen utvärderat eftersöksinsatserna har det dock visat sig att enkla åtgärder hade kunnat göra skillnad.

- Det är exempelvis viktigt att tala om för anhöriga var någonstans du tänker leta efter svamp, säger Jan-Inge Bexell.

Men att tappa orienteringen är inte den enda faran i svampskogen. Svampar kan vara drabbade av miljöförstöringar och de kan vara giftiga – och den som inte hanterar svampen rätt kan dessutom råka ut för en ordentlig matförgiftning.

- Alldeles för många som går ut i skogarna för att plocka svamp tror att de kan äta allting, säger Britt-Inger Elfing-Svedberg, svampkonsulent i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons