Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikning av största vikt

/
  • Med några få vana grepp vecklar Niklas Fagerholm ut kartongremsorna till en modern lampa.
  • Tryckerichefen Bart Dijs skär ut sin figur.
  • Workshopen i Iggesund har följt hela kedjan: från plantskolan i skogen, till bruket och till sist hur man kan arbeta med den färdiga produkten.
  • Marco Mirabella från Italien ingår i Designers club som samlats till workshop. Klubben bildades 2005 på Iggesunds Paperboards initiativ för att introducera kartong till Europas formgivare.
  • Pappersgrossisten Ellen Luijckx från Nederländerna har tagit med en kollega och en av sina kunder till workshopen.- Jag säljer papper till tryckare, så jag brukar inte vara så kreativ som jag får vara här. Och nu får jag påtagliga exempel där min kund verkligen ser vad som är viktigt med pappret, säger hon.

Vikning för hela slanten var det nere i gamla järnbruket på Iggesunds Paperboard i dag. Där hade proffs från pappersvärlden workshop för att se möjligheterna med ett vitt ark.

Annons

På fyra sekunder förvandlar Niklas Fagerholm en bunt vikt papper till en ball taklampa. Åhörarna andas in lite, som inför en trollkarls konster. Och det är just det som är poängen med workshopen där ett tjugotal designers från Europa har samlats – att visa att man kan trolla med papper.

- Här jobbar alla på olika sätt med papper, exempelvis mot tobaksbolag eller kosmetik. Med Niklas Fagerholms hjälp kan de se hur de kan gå utanför det vanliga och inspireras av olika sätt att vika kartong, säger Eva Bergström, projektledare på Iggesund Paperboard.

Till vardags är Niklas Fagerholm lektor på Mittuniversitetet där han och studenterna arbetar med olika tekniker för att få snygga förpackningar.

Att en spännande vikning på kartongen kan göra varan inuti mer spännande och åtråvärd för kunden och därigenom intressant för tillverkaren är en självklarhet, enligt Niklas Fagerholm. Men det finns en aspekt i vikningen som en helt vanlig människa kan ta till sig.

- Vi lever med mycket onödiga kartonger omkring oss och ju mer vi använder dem desto bättre mår miljö och natur. Vi måste bygga in den dimensionen i vårt designande också, säger han.

- Spara förpackningar, vik upp dem, ta isär dem. Man kan göra leksaker till barnen, julgransprydnader, skoställ ... ja, precis vad som helst.

På borden i järnbruket har olika sorters kartong lagts ut, en del med markerade vikningar, och det finns tejp, linjal och knivar. Det kan tyckas lekfullt men för fullblodsproffsen som står och viker är det naturligtvis på fullt allvar. Man inser att mycket pengar kan ligga bakom en finurlig förpackningslösning.

Mer läsning

Annons