Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vid rökutveckling hade larmet utlösts"

Senaste tillbudet var att Östra skolans brandlarm var felkopplat. Här hördes inte larmet i den delen av skolan där larmet utlöst. Ett exempel på missar i kommunikationen.

Annons

Rolf Erixon säger att på Östra skolan hade skolans vaktmästare känt till hur brandlarmen fungerade, att det var uppdelat på två system. Däremot inte rektorn.

Enligt rektor Christina Östervall har allt fungerat bra när man hade övningar och då gick det inte att urskilja att systemet var uppdelat. Hon tillägger att man har tagit reda på att det går att koppla ihop skolans utrymningslarm och det arbetet har påbörjats.

– Hade det blivit rökutveckling så hade båda larmsystemen i skolan gått i gång eftersom de reagerar på rök, påpekar hon.

Bengt Friberg säger att rektorn har ansvar att känna till var rökdetektorerna sitter, men att tekniska är ansvarig för att skruva i brandlarmet.

– Det är väldigt allvarligt, har vi ett säkerhetssystem är det väldigt angeläget att det fungerar fullt ut, säger han.

Enligt lagen är det tydligt att det är fastighetsägaren och verksamhetsutövaren som tillsammans ska samverka för att förhindra olyckor. I fallet med brandlarmet på Östra skolan har inte det gått fram.

– Det är väldigt viktigt att just den här kommunikationen mellan fastighetsägaren och nyttjanderättsinnehavaren fungerar fullt ut, annars kan man råka ut för såna här saker, säger Gunnar Lööf på räddningstjänsten.

Mer läsning

Annons