Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viadukten delar Delsbo – nu måste frågan få en lösning

/

Delsbo byaråd och föreningen Ansiktslyftet jobbar med de olika förslagen till trafiklösning i Delsbo.

Annons

– Dellenbanan är den näst största turistattraktionen i Delsbo efter stämman, säger Torbjörn Fredin, kassör i Delsbo Byalag.

Enligt honom är det viktigt att hitta en bra lösning som inte försämrar förutsättningen för turismen samtidigt som trafiken får en säker väg.

Nu går den tunga trafiken på Stationsgatan oavsett om den ska till Hudiksvall eller Ljusdal.

– Det är de boende efter Stationsgatan som får ta smällen innan vi hittat en lösning. Det är jobbigt för oss, men måste få ihop hela samhället i den här frågan, säger Pelle Nyberg från föreningen Ansiktslyftet i Delsbo.

Ansiktslyftet vill riva viadukten och har förslag på att göra en parkering där den gamla minigolfbanan låg intill järnvägsviadukten.

– Tillsammans med en rondell i korsningen Riksväg 84 och Kalvstigen skulle det bli en bra lösning för turister och trafiken genom Delsbo, säger han.

Det finns ett förslag från Dellenbanans vänner på ny väg som kallas södra länken. En ny väg byggs söder om Delsbo från Kalvstigen öster ut till riksväg 84.

– Vi hade ett möte med kommunen, Trafikverket och Dellenbanans vänner om den södra länken, men det blev för dyrt ansåg både kommunen och Trafikverket, säger Pelle Nyberg.

Båda föreningarna ser Dellenbanas vänner som en tillgång för Delsbo, men anser att viaduktfrågan låser debatten.

Ansiktslyftet har gett förslag till Dellenbanans vänner att ordna övernattningar i en uppställd sovvagn och mat i en restaurangvagn vid Delsbo station som komplement till dressincyklingen.

Delsbo byaråd består av sju personer.

– Vi har ett engagemang för Delsbo och göra det attraktivt så att folk stannar kvar eller flyttar tillbaka. Vi vill skapa förutsättningar för företagare som vill etablera sig i Delsbo, säger Torbjörn Fredin.

Läs också: Dellenbanans vänner chockade av kommunens förslag

Läs också: Vi måste få ett slut på frågan

Mer läsning

Annons