Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi konkurrerar med hög kvalitet"

Kommuner som inte är vana vid konkurrens, uppvisar ofta ett motstånd mot friskoleetableringar.
Det säger Mats Vikström, rektor för Norrskenets friskola i Luleå.

Annons

Kommunens överklaganden har nu nått förvaltningsrätten i Stockholm, och Skolinspektionen har beretts tillfälle att yttra sig över dem till och med den 24 mars.

Förstahandsyrkandet är att målen återvisas till Skolinspektionen för förnyad prövning. Kommunen anser nämligen att besluten inte motiverats tillräckligt väl.

Kopior har skickats till både Hudik friskoleutbildning AB och Norrskenets friskolor AB, men de har ännu inte beretts tillfälle att yttra sig.

Mats Vikström, rektor för Norrskenets friskola i Luleå, berättar att det inte är ovanligt att friskolor möter på motstånd från kommuner som inte är vana vid en konkurrenssituation vad gäller skolverksamheten.

- Vi konkurrerar med hög kvalitet, men vi är ju inte ute efter att förstöra något. Vi erbjuder bara en riktigt, riktigt bra skola, säger han.

Om Förvaltningsrätten bedömer att det är nödvändigt för att kunna fatta ett beslut, så kommer skolorna få yttra sig efter Skolinspektionen. Eftersom det inte är klart hur omfattande den fortsatta skriftväxlingen kan bli, är det svårt att bedöma när ett slutgiltigt beslut från Förvaltningsrätten är att vänta.

Mer läsning

Annons