Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ventilationenunderkänd på flera skolor

Majoriteten av Hudiksvalls kommuns skolor har fått delar av ventilationen underkända.

Samtliga har fått anmärkningar.

– Det handlar om pengar, säger Bengt-Arne Bengter, på tekniska förvaltningen.

Annons

Protokollen från de senaste obligatoriska ventilationskontrollerna, OVK, av kommunens skollokaler visar att samtliga får anmärkningar. Över hälften, 13 skolor, har dessutom fått delar av anläggningarna underkända.

– Jämfört med andra kommuner ligger vi bra till. Men när anläggningarna har några år på nacken är det klart att de blir slitna, säger Bengt-Arne Bengter, VVS-ingenjör vid Tekniska förvaltningen.

Björkbergsskolan är en av de värst drabbade. Där pågår emellertid en ombyggnation, uppdelad i två faser, där första delen har färdigställts. Men arbetet med ventilationen är ännu inte färdigt.

Läroverket är också hårt drabbat. Framförallt den gamla institutionsbyggnaden, vars ventilation är ålderstigen.

– Det sticker ut och är i väldigt dåligt skick. Där har det stått utan åtgärder länge, framförallt Institutionen. Sedan finns det flertalet förskolor som kräver ombyggnation för att ventilationen ska få högre verkningsgrad, säger Bengt-Arne Bengter.

Även om tekniska förvaltningen önskar det, kan inte allt ordnas på en gång. Enligt Bengt-Arne Bengter kostar underhåll och åtgärder av ventilationsanläggningar mycket pengar.

– När vi har stora sparkrav över oss gäller det att använda pengarna vi får på rätt sätt, säger han.

Mer läsning

Annons