Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växande intresse för plastfiber

/

Såväl inrikes som utrikes observatörer fanns på plats, när steg två i Hemmanät-projektet genomfördes i Hudiksvall. Ännu en lägenhet på Vallvägen försågs med plastfiber, sladdnystan och utvändiga kabelrännor försvann, och all överföring till hemmets e-tjänster gömdes i de redan befintliga elkanalerna.

Annons

I somras gjordes den första installationen på Vallvägen. Nu anmäls intresse från flera håll, och vid installation nummer två närvarade en delegation från kommunägda bostadsbolaget Halmstads Fastighets AB, samt en representant från Home Fibre digital network, projektets samarbetspartner i Österrike. Företaget levererar själva plastfibern.

Plastfibern ska försörja allt i hemmet som kan hänföras till e-tjänster, internet, digigal-tv, ip-telefoni och så vidare. I nybyggnationer sker installationerna redan under byggtiden, och det är alltså i redan färdiga bostäder som plastfibern kommer särskilt till sin rätt.

– I våras fick vi kännedom om det här nya sättet att bygga spridningsnät i lägenheter. Det är det som har varit ett problem, att få ett uttag i varje rum i lägenheterna. Och det här verkar intressant, tyckte Mats Carlsson, it-ansvarig vid Halmstads Bostäder.

Plastfiberprojektet i Hudiksvall är det första i Sverige, och befinner sig ännu i utvecklingsstadiet, som kabelburet alternativ till trådlösa nätverk. Bilindustrin har man sedan länge använt sig av plastfiberteknik.

Mer läsning

Annons