Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenledning täcks på nytt

/

Tuberna som leder vattnet till nya kraftstationen i Iggesund blev blottlagda när fyllnadsmassorna rasade samman i vintras. Nu måste Holmen energi förstärka anläggningen.

Annons

Vid Iggesunds kraftstation är Iggesundsån i det närmaste torrlagd. Stockar från flottningens tid ligger framme. Så har det sett ut under vintern, eftersom arbete med dammluckorna pågått.

– Vattnet ska släppas på, stockarna har torkat så att de antagligen kommer att flyta upp. Vi får plocka upp dem vid nedre dammluckorna, säger maskinisten Sven-Erik Enbom.

Nu pågår förstärkningsarbetet av fyllnadsmassorna som täcker tuberna leder vattnet från Viksjödammen till kraftverket. Själva tuberna ligger fast mot betongen, men jord och sten har rört sig under vintern. Det i sin tur har gjort att tuberna hade kommit fram. Det fanns risk för att UV-strålning skulle skada plaströren efter att fyllnadsmassor har rasat ner.

– Plasten kan bli skör i solljus, Det är uv-beständig plast, men vi har tagit det säkra före det osäkra, säger Sven-Erik Enbom.

Arbetet har pågått några veckor, men nu är det på sluttampen. Ett erosionsskydd läggs ner, större stenar läggs vid vattenytan, så att inte massorna tvättas bort av vattnets strömmar.

Mer läsning

Annons