Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattendrag behöver restaureras

/

En gång flöt timret i strida strömmar genom Hälsingland, och blev till pengar. Såren efter flottningseran gömmer sig på vattendragens bottnar. Sju projekt kan bli aktuella i Hudiksvall, under nästa år.

Annons

En lista över angelägna insatser har skickats till länsstyrelsen, som gör en första sållning. Under våren ger Naturvårdsverket besked om hur mycket pengar som kommer länet till del, ur anslaget för biologisk återställning av kalkade vatten. Därefter går alla ansökningar en runda till hos länsstyrelsen. Hudiksvalls kommun har listat åtta vattendrag.

Men vattendraget måste, som anslagets beteckning anger, ligga inom ett kalkningsområde. Kavelbrobäcken i Gia plockas därför ut redan från början. I Bäckmoraån, i Dalaån i Fläsma och i Styggsjöbäcken som är ett biflöde till Svågan, är kalkningen avslutad, men ansökningarna går ändå vidare till Naturvårdsverket.

– De här pengarna går till vattendrag som ligger inom kalkade områden. De måste ha varit påverkade av försurning, förklarar Andrea Thurfjell vid länsstyrelsens miljöanalysenhet.

Anslaget är alltså direkt kopplat till kalkningsinsatser, en extra pott som Naturvårdsverket har tillfört för att de tidigare försurade vattendragen skulle kunna återställas så grundligt som möjligt. Här finns i flera fall omfattande skador efter flottningsepoken: utslätade bottnar, där de stenar och block som tidigare var leklokaler för fisk rensats bort för att ge timret snabb och fri passage mot havet.

Mer läsning

Annons