Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varuhuset som varade i 50 år

/
  • – Folk åkte från hela Hälsingland för att handla på Tempo. I dag verkar sortimentet anpassat till kunder som inte finns här, säger Karl-Evert Sörling, som jobbade i 42 år på Tempo/Åhléns i Hudiksvall.
  • Varuhuschefen Milton Westlund vid delikatessdisken på Tempo.
  • En nyhet var den utskjutande restaurangen på Tempo mot Lillfjärden.

Det var i mitten på 1960-talet som de stora varuhusen Tempo och Domus kom till Hudiksvall. Kravet från affärskedjorna var att de skulle ligga i stadens centrum.

Annons

En kilometer varudiskar och 2 500 kvadratmeters yta och 11 kassor som står i parad vid utgången och 120 anställda. Så beskrivs Tempovaruhuset strax innan öppningen den 11 november 1965.

Tempo hade köpt in flera kvarter och rev husen för att bygga det stora Tempovaruhuset, inklusive den viktiga parkeringen. Det var en självklarhet på den tiden att det skulle ligga i centrum av staden och att man skulle kunna åka bil till varuhuset.

I Hudiksvall var planerna att göra en stor affärsgata mellan Domus, som just etablerat sig i centrum, och Tempo som skulle byggas mitt i Fiskarstan.

Läs mer: Stor diskussion om breddning av Storgatan

Tempo fanns redan i Hudiksvall med en mindre affär i centrumhuset. Det beskrivs som en bomb 1964 när Tempo i stället valde att etablera sig vid Lillfjärdens södra strand i Hudiksvall.

Externa köpcentra var ännu inte uppfunna.

Karl-Evert Sörling jobbade som dekoratör på Tempo i Hudiksvall i 42 år. Han var med att flytta från Centrumhuset till Trädgårdsgatan.

– Helst ville ägarna till Tempo, Åhlén & Holm, bygga Tempovaruhuset på tomten där Guldsmeden ligger i dag. Det fick man inte. Då tittade de på kvarteret ovanför, men där fick de inte heller inte bygga. Då blev det nuvarande plats till slut, berättar Karl-Evert Sörling.

Läs mer: Stort bildextra Åhléns i Hudiksvall en lång historia

Det var en stor händelse mitt i centrala Hudiksvall när Tempo skulle byggas.

– Jag började smalfilma när jag var 12 år, så att dokumentera flytten på film blev en utmaning för mig. Jag sprang mellan nya och gamla hela tiden för att hinna med att både filma och jobba.

När kvarteret var rivet vid nya Tempo hittade Karl-Evert en hel telefonlur med sladd som låg kvar. Han tog den i fickan och tänkte den kunde vara bra att ha till någon skyltning.

– Strax efter träffade jag en dam på Käppuddsgatan som frågade vart det fanns en telefonkiosk. Här sa jag och räckte henne telefonluren med sladden som försvann ner i fickan. Hon trodde nog att jag inte var riktigt klok. Sedan förklarade jag vart telefonkiosken låg.

Läs mer: Hudikbor berättar äldre Åhléns och Tempominnen

Första året var det nära katastrof för nybygget. Många hus byggdes på den här tiden med platta tak. År 1966 var en vinter med extremt mycket snö.

– Plötsligt började det knaka i de stora skyltfönstren. All personal beordrades ner i källaren och hämta snöskyfflar och sedan upp på taket och skotta, berättar Karl-Evert Sörling.

Det platta taket har flera gånger under åren ställt till problem med stora snötyngder och läckage.

– Jag slutade 1997. Det var i rätt tid, för då började all skyltning bestämmas centralt, säger Karl-Evert Sörling.

I februari nästa år stänger Åhléns drygt 50 år efter invigningen.

Läs mer: Varuhuset Åhléns lämnar Hudiksvall

Mer läsning