Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsunik studie hjälpte Tommy med minnet

/
  • Tommy Lagerstrand har deltagit i ett unikt forskningsprojekt som kan leda till att en ny typ av medicin mot Alzheimers sjukdom kan tas fram.

Tommy Lagerstrand var 60 år när han diagnostiserades med Alzheimers sjukdom. Ett år senare fick han plats i en unik studie vid Karolinska institutet i Huddinge och mår i dag bättre.

Annons

Droppen som fick bägaren att rinna över var när Tommy glömde att svänga in på rätt avfart på väg hem – en väg han kört otaliga gånger förut. Efter det sökte han upp företagsläkaren på sin arbetsplats och fick senare kontakt med en specialist i Ljusdal.

– Egentligen tror jag att jag har haft sjukdomen mycket längre. Säkert sedan jag var 50 år. Jag har alltid haft svårt att behålla namn på personer i huvudet. Både mor och far och flera kusiner på min fars sida har haft sjukdomen så jag anade ju att jag också kunde vara drabbad, säger han.

Tommy berättar också att när han handlade kunde han max komma ihåg kanske tre, fyra saker och på jobbet kunde det hända att han skulle göra en sak, men istället gjorde något helt annat. Via läkaren i Ljusdal fick Tommy en av 36 platser i ett forskningsprojekt på Karolinska Institutet i Huddinge, Stockholm. Något som förändrat Tommys liv till det bättre.

Tommy har märkt en rad förändringar efter behandlingen.

– Framförallt törs jag röra mig mer ute nu. När jag går och handlar behöver jag inte helt förlita mig på en lista. Nu kan jag komma hem med över tio saker som jag skulle handla. Det hände inte tidigare. Det har varit livsviktigt för mig att vara med i studien. Och för alla som jag umgås med, säger Tommy.

Bengt Winblad, professor på Karolinska institutet, berättar att studien som Tommy deltagit i redan fått en enorm uppmärksamhet internationellt.

– Sverige är världsledande i den här typen av forskning. Nu kommer vi kanske att göra en till mindre studie för att få fram exakt rätt dosering. Efter det blir det en större studie med flera hundra försökspersoner. Om allt går vägen kan vi ha ett färdigt läkemedel om fyra, fem år.

 

Mer läsning

Annons