Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårfloden ett hot

/
  • Boxvallen är en av Sigurd Melins uppfinningar och den är lätt att transportera och går snabbt att sätta ihop. Den lanseras genom bolaget Noaq.
  • Stellan Stark är representant för Noaq:s svenska marknad. Företaget säljer översvämningsskydd.
  • Boxvallen är ett översvämningsskydd som är lätt att frakta och montera ihop.

Snösmältningen närmar sig och vattenmängderna ser ut att kunna bli ett hot mot vissa fastigheter och vägar.

Annons

Frågan togs bland annat upp i ett möte på torsdagen mellan länsstyrelse, landsting, SOS alarm och räddningstjänsterna i länet.

– Mycket handlade om vilka resurser vi har till att spärra av vattenmängderna, säger räddningschef Lennart Juhlin vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Han pekar på att läget är känsligast längs den snörika kusten och att de noga följer läget med hjälp av meteorologer. Det kan vara avgörande hur snabb snösmältningen blir.

Det kommer även hållas ett lokalt möte med räddningstjänst och tjänstemän från Norrhälsingland. Tanken är att skapa ett nätverk.

Sigurd Melin är uppfinnare av bland annat tubvallen som används vid översvämningar. Han har tagit fram en ny uppfinning som lanseras i år under namnet boxvallen.

– Fördelarna är att den är lättare att rigga upp och transportera, det är bara att koppla ihop bitarna. Nackdelen är att den kräver hårda underlag. Där är tubvallen mer flexibel, berättar han och tillägger att det finns en beredskap att hjälpa kommunen.

Mer läsning

Annons