Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdtider ökar för missbruk

Frivilligvården för vuxna med missbruk ökar i Hudiksvall. Vårdtiderna på institution ökar. Samtidigt brister kommunen i uppföljning.

Annons

Antalet beviljade frivilliga vårddygn på institution för vuxna med missbruksproblem har ökat i Hudiksvall från 4695 till 6 800 vårddygn på ett år.

– Det kan bero på olika behandlingsmetoder, att de tar olika lång tid. Vårddygnen ökar också ju mer vårdkrävande personen är,säger Johanna Olsson, chef för vuxenenheten på socialtjänsten i Hudksvall.

Antalet personer med beroende som vårdats frivilligt på institution under ett år har bara ökat marginellt, från 72 till 78. Antalet personer i öppenvård, de som bor kvar hemma, minskade däremot från 124 till 94, enligt statistiken. Men enligt Johanna Olsson har tar man emot fler i öppenvård igen idag än då siffrorna sammanställdes.

Enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser 2012 saknar Hudiksvall missbruksstöd vissa insatser för helhetssyn och samordning. Det gäller exempelvis rutiner för samverkan kring äldre med missbruksproblem och uppföljning av intern samverkan. Det finns inte heller någon överenskommelse om samarbete med landstingets psykiatri.

– Vi arbetar på en överenskommelse med psykiatrin och det ska bli gemensamma utgångspunkter för hela länet för beroendevården, säger Johanna Olsson.

Mer läsning

Annons