Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdplatser stängs på Hudiksvalls sjukhus - stor brist på sjuksköterskor

/

Elva av medicinavdelningens 37 vårdplatser stängs på Hudiksvalls sjukhus. Orsaken är att avdelningen nu knappt har hälften så många sjuksköterskor som den behöver.
– Jag kan inte pressa personalen mer, säger Roger Westerlund, verksamhetschef för länets internmedicin.

Annons

Redan tidigare i år slog regionen larm om sjuksköterskebrist i länet. Uppemot var tionde skötersketjänst var vakant. Nu börjar det att få allt svårare konsekvenser. På medicinavdelningen jobbar det i dag 19 sjuksköterskor, de skulle behöva vara 12-13 till.

– Det är en akut sköterskebrist i hela landet, under det senaste året har det blivit allt svårare, säger Roger Westerlund.

Läs också: Stor personalbrist på medicinavdelningen

Den 16 november stängs vårdplatserna på medicinavdelningen och redan i februari kan ytterligare fem behöva stängas på hjärtkliniken. Vårdplatserna kommer att vara stängda under resten av året och hela 2016.

– Sedan hoppas vi att vi har lyckats få till en så bra arbetsplats att vi kan rekrytera nya sjuksköterskor, säger Roger Westerlund.

Hudiksvalls sjukhus dras redan med stora överbeläggningar. Sjukhuset har dubbelt så många överbeläggningar per vårdplats som resten av länet och riket. Samtidigt är Gävleborg det län som har minst antal vårdplatser per invånare i landet.

För att slippa korridorvård försöker sjukhuset hitta sätt att vårda fler patienter i öppenvård utan att behöva lägga in dem och ser samtidigt över flödena mellan sjukhusen i länet.

– Det kommer att bli tufft att klara det här på 26 platser, medicinavdelningen har en väldigt hög beläggning. Det finns inte heller många andra vårdplatser i länet, vilket tvingar oss att arbeta på andra sätt än i dag, säger Roger Westerlund.

Ledare: http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/korridorvard-da-minskar-vi-pa-vardplatserna

Läs mer om sjuksköterskebristen:

Sjuksköterskorna försvinner

"Läget är skört"

Kris på förlossningen

Spanska sjuksköterskor räddar den svenska vården

Sköterskorna flyr - vem är förvånad?

Mer läsning

Annons