Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet om beslutet om jourtider: "Det här är en total katastrof"

Vårförbundet är starkt kritiska till beslutet att införa jourtider för ambulanspersonalen.
– Det här utarmar ytterligare en redan utarmad organisation. För skattebetalarna och medborgarna är det här en total katastrof, säger Rasmus Bjerén som är ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

Annons

Den centrala förhandlingen om jourförslaget slutade i oenighet och parterna kom inte överens. Nu kommer de ambulansanställda att få jourersättning i stället för full ersättning när de jobbar natt. Fullt betalt med övertid får de först om det sker en utryckning. Införandet av jour ska införas i mitten av april eller nästa schemaperiod.

Läs också: Trots kritikstormen blir det jourtider för ambulanspersonalen.

Läs mer: Jourtid i stället för arbetstid ska spara miljoner

Redan när förslaget kom blev det stora protester bland de anställda och flera sa upp sig.

– Jag har hört oerhört oroväckande uppgifter från personal i länet om att mer än halva personalstyrkan skulle kunna vara på väg från en av våra stationer, och på många stationer är uppsägnings- och bemanningssituationen mycket, mycket ansträngd. Där jag jobbar i Delsbo har två av cirka 10 personer meddelat att de slutar bara sedan beslutet fattades i torsdags eftermiddag, säger Rasmus Bjerén som befarar ännu fler uppsägningar.

– Vårdförbundet har varit tydliga med det här mot arbetsgivaren man riskerar att personal säger upp sig i stor skala. Och det är det vi ser nu. Jag befarar att det blir betydligt fler uppsägningar även om vi redan nu är i en allvarlig situation, säger Rasmus Bjerén.

Läs också: Oro för sämre ambulansberedskap i Hudiksvall.

Rasmus Bjerén berättar att flera av de anställda är oroliga över patientsäkerheten nu när många av de erfarna väljer att sluta.

– Politikerna verkar inte begripa vad som pågår. Vi förstår inte hur man ska kunna bemanna ambulanserna i sommar. Det går inte ens med hyrsjuksköterskor för de växer inte på träd. Det är ingen som har kunnat ge ett trovärdigt besked på hur man ska göra det, säger Rasmus Bjerén.

I ett pressmeddelande efter beslutet sa Helena Björkman, divisionschef för Division Operation och Diagnostik:

– Det har varit starka reaktioner kring det här förslaget som nu ska införas, vilket jag har förståelse och respekt för. Samtidigt är det så att jour istället för aktiv arbetstid är det alternativ som har tillräcklig ekonomisk effekt. Utifrån den beläggning som råder nattetid mellan klockan 23 och 7 så bedömer vi att det här är en rimlig åtgärd. Ytterligare en viktig aspekt är att det här är en likriktning mot hur det ser ut för hälso- och sjukvården i övrigt.

Med införandet av jourersättning hoppas regionen kunna spara 4,5 miljoner kronor om året . Om sex månader ska jourmodellen följas upp och utvärderas tillsammans med de fackliga parterna.

Som facklig representant vittnar Rasmus Bjerén om att de anställda har ett lågt förtroende för ledningen.

– Personalen har ett otroligt sargat förtroende för ledningen. Vi är i en ohanterlig situation. Ska man ha en chans att reda ut det här kräver det att man drar i handbromsen nu för att stoppa raset. Sen kvarstår det att förtroendet för organisationen är i botten. Många av de som säger upp sig nu säger att de inte ser en framtid i den här organisationen, säger Rasmus Bjerén.

Läs också: Ambulansförare i Delsbo ryter ifrån efter jourförslaget i Gävleborg: "Vi drabbas på ett oacceptabelt sätt"

Ledare: Vi har inte råd med regionledningen

Mer läsning