Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde oroar sig för brottsligheten

/
  • I riket har andelen som oroar sig för att utsättas för överfall eller misshandel minskat, från 15 till 12 procent, sedan 2006.

Allt fler känner sig trygga i vårt samhälle.

Men det finns fortfarande stor oro för brottslighet.

– Det har nödvändigtvis inget samband, säger Åsa Irlander, utredare vid Brottsförebyggande rådet.

Annons

När Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterade sin undersökning om trygghet och säkerhet, i december förra året, var Hudiksvall en av tio kommuner i Sverige med lägst upplevd oro för misshandel och överfall.

Det står nu i kontrast till den rapport Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterade på måndagen. Enligt den oroar sig 24 procent, av totalt 455 tillfrågade personer från Gävleborg, i stor utsträckning över brottsligheten i samhället. Bland de högsta siffrorna i landet.

– Generellt sett har upplevd trygghet inte nödvändigtvis ett samband med faktisk utsatthet, säger Åsa Irlander, utredare på Brå.

I sammanställningen uppger ungefär 9 procent av Gävleborgarna att de utsatts för personbrott under 2008, medan andelen som råkat ut för bostadsinbrott ligger på 11 procent. I riket är motsvarande siffror på 11,5 respektive 11,2 procent.

– Det skiljer sig inte så mycket från övriga landet, vilket är ett bra resultat, eftersom det är låga siffror.

I undersökningen framgår även att Norrland placerar sig bra i alla avseenden, både faktiska brott och upplevd oro.

Kan man säga att ju längre norrut vi bor, desto tryggare är vi?

– I princip, ja. Det hänger ihop med att man är mer otrygg i storstäder. Och i norrland finns mycket glesbygd, säger Åsa Irlander

Mer läsning

Annons