Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte utan jobb - men det finns hopp

/
  • Här finns det jobb. Joakim Arborén, 23, och Niclas Eklund, 26, äger kläd- och skobutiken Size 8 i Hudiksvall. Nu ska butiksytan bli större och en nätbutik ska startas.

Hudiksvalls kommun plågas av en hög ungdomsarbetslöshet. Var femte ungdom mellan 18 och 24 är utan jobb. Men för Joakim Arborén, 23, och Niclas Eklund, 26, går det bra.

Annons

Nio månader har gått sedan källarbutiken vid kanalen slog upp sina dörrar. Nu har kostymen blivit för liten, och den vägg som sattes upp när butiken var ny ska tas ner.

- Då hade vi inte tillräckligt med kläder för att fylla, man vill ju inte att det ska eka i butiken. Nu får vi inte plats längre, säger Joakim Arborén, en av delägarna i klädbutiken Size 8 i Hudiksvall.

Joacim Arborén är 23 år gammal. Han själv har aldrig varit arbetslös, i vart fall inte mer än under en månads tid.

- Jag fick panik, klättrade på väggarna och sökte jobb i hela landet, berättar han.

Men många jämnåriga i Hudiksvall har inget arbete. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen är 20,2 procent av Hudiksvallsungdomarna mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa eller inskrivna i Arbetsförmedlingens jobbgaranti för ungdomar.

Antalet ungdomar inskrivna i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd har dock ökat. En av dem är Jesper Westin, 22, som fått sin praktikplats på Size 8. Han jobbar i butiken mellan klockan elva och sex varje dag, och får ersättning från Arbetsförmedlingen.

- Här finns precis de kläder jag själv tycker om, säger han.

Mer läsning

Annons