Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte säljer tobak utan id-kontroll

/
  • Sedan elva år tillbaka är det förbjudet att sälja tobak till ungdomar under 18 år.

Butikspersonal på bensinstationer och i mindre butiker sålde tobak till ungdomar, utan att be om id-handlingar. Det visade sig när kommunen hade tillsyn.

Annons

Sedan elva år tillbaka är det förbjudet att sälja tobak till ungdomar under 18 år. Men inte alla butiker ber om legitimation när ungdomar vill köpa cigaretter eller snus. När Hudiksvalls kommun skickade ut ungdomar på kontroll på måndagen, visade det sig att var femte handlare inte kontrollerade deras ålder innan köpet gick igenom.

Det var på bensinstationer och i mindre butiker som butikspersonalen inte frågade efter legitimation.

- Men vi var på flera bensinstationer och i flera mindre butiker som inte sålde utan att få se legitimation, så jag tycker inte att det går att säga något generellt om att det är grupper som inte sköter sig, säger Sofia Wikner, som är handläggare på tillståndsenheten.

Sofia Wikner är nöjd med resultatet från måndagens tillsyn. Andelen butiker som kontrollerar åldern hos unga kunder har ökat de senaste åren. År 2006 var det 46 procent av handlarna som inte bad om legitimation vid tobaksköp, jämfört med måndagens resultat på 19 procent.

- Det är en positiv trend. Det känns kul att handlarna i Hudik blir mer och mer benägna att be om leg, säger Sofia Wikner.

Mer läsning

Annons