Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring i Hudiks historia och framtid

/
  • Statsarkitekt Mats Gradh berättade om Hudiksvall i går, i dag och imorgon för de 17 personer som ville veta mer om staden.
  • Gunnar Selins förfäder har bott i Fiskarstan sedan 1600-talet och han tog chansen att få veta ännu mer om dem.
  • Mats Gradh vill att vägen mot havet ska vara öppen och har engagerat sig mycket för att inte alla gränder i Fiskarstan ska se ut som den här.
  • Margit Grimner följde med på onsdagens vandring för att få veta mer om Hudiksvalls framtid.

Hudiksvall i går, i dag och imorgon var ämnet när Mats Gradh på onsdagen vandrade genom staden. Stadsarkitekten gick igenom husens historia, hamnen som format staden och hans egna tankar på hur ett bättre Hudiksvall skulle kunna se ut.

Annons

Hudiksvall byggdes 1582 och är Norrlands näst äldsta stad, den enda som slår det årtalet är Gävle.

- Men hör Gävle till riktiga Norrland? Nej just det. Så Hudiksvall är alltså riktiga Norrlands äldsta stad.

Efter att ha konstaterat det kunde stadsarkitekt Mats Gradh påbörja vandringen genom stadens historia. På den en och en halv timmes långa turen genom Fiskarstan, hamnen, Möljen och kyrkan fick sjutton deltagare veta husens bakgrund och planerna för framtiden.

- Hamnen är stadens själ. Den har betytt allt för Hudiksvalls utveckling, sa Mats Gradh.

När järnvägsstationen byggdes 1860 kunde Hudiksvall också skryta med att ha världens nordligaste järnväg. Den gamla stationen har Mats Gradh kämpat för i många år för att det ska få behållas i sin helhet och nu har han äntligen fått sin vilja igenom.

- Hamnen och järnvägen tillsammans är bingo för en stad.

Under 1800-talet brann det i Hudiksvall två gånger, en gång 1878 och den andra gången året efter. Det enda som klarade sig var stadshotellet så ingenting i Hudiksvalls innerstad är därför äldre än det. I Fiskarstan däremot finns byggnader som är mycket äldre än så, men den fina stämpel som området har i dag har den långt ifrån alltid haft. Fiskarstan var länge känt som ett hemskt ställe att bo på och på 70-talet påbörjades arbetet med att riva de gamla husen och istället bygga nya. Befolkningen protesterade så högljutt att politikerna till slut valde att ändra sig. Området renoverades och har nu Hudiksvalls dyraste bostäder.

Majoriteten som gick på onsdagens vandring var inbitna statsbor som livligt diskuterade gamla minnen. En av dem var Gunnar Selin som är uppvuxen i Fiskarstan, men numera bor i Sundsvall under halva delen av året och på Bålsön under sommarmånaderna.

- Mina förfäder har bott i Fiskarstan sedan 1600-talet och jag tar alla tillfällen i akt för att se om de ljuger.

Under vandringen flikade han flera gånger in med sina minnen om specerihandeln i Fiskarstan där han sommarjobbade när han var femton år och huset ner mot hamnen där han bodde med sin familj.

Margit Grimner har bott i Hudiksvall i hela sitt liv men hon följde med på turen för att se hur planerna för framtiden ser ut.

- Vi behöver mera fart och fläkt i den här stan, mer restauranger och saker som händer. Det brinner i krokarna nu och jag tänker engagera så mycket jag kan för att få något att hända.

Mer läsning

Annons