Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet för ung och för gammal

Valfriheten är det centrala i Folkpartiets valprogram för höstens kommunval, med den liberala principen att den enskilda individen själv ska ha frihet och möjlighet att bestämma över sitt liv. Utgångspunkten speglar sig i flera av partiets hjärtefrågor.

Annons

Med valfriheten i fokus presenterar Folkpartiet i Hudiksvall sitt valprogram inför höstens kommunval. Programmet utgår från oppositionspartiernas budgetförslag, och består av femton punkter.

Exempelvis är partiet för friskolors etablering i kommunen, och menar att föräldrar och elever själva måste få välja hur skolgången ska se ut.

–  Det är bra med konkurrens. Det är ju inte så att de kommunala skolorna behöver slås ut. Vad är det som gör att många föräldrar och elever väljer friskolor? Kommunen har många lärdomar att dra från friskolorna, säger Ann Berg, partiets förstanamn på valsedeln.

Valfriheten ska gälla från barnsben till ålderns höst. Just äldreomsorgen är ett område som Ann Berg och partiets ordförande Gunnel Nordin återkommer till flera gånger.

– Vi är för alternativ. Man ska själv få välja vem som ska ge en den omsorg man behöver, säger Ann Berg, och syftar på exempelvis hemtjänst i privat regi.

Trygghetsboende för den som vill ha en hjälpande hand nära till hands, parboende för äldre som inte längre kan bo hemma, en demenssköterska och en utomstående äldreombudsman är andra saker som Folkpartiet vill införa.

Lokalt lagad mat av närproducerade råvaror på kommunens äldreboenden är också något som partiet lovar att arbeta för. Det är deras önskan att tillagningskök ska ersätta mottagningskök i den mån de går, och det gäller även på kommunens skolor.

Folkpartiet vill även verka för stärkt elevvård i skolorna, för att ta ungdomsbrottsligheten på större allvar, för ökade resurser i arbetet mot bland annat alkohol och narkotika, och för fler ungdomsgårdar i Hudiksvalls kommun.

Folkpartiet fick mindre än fyra procent av Hudiksvallsbornas röster i valet 2006. Inget annat parti som finns representerat i kommunfullmäktige har ett så svagt stöd bland väljarna. Ann Berg och Gunnel Nordin hoppas på ett bättre resultat i höst.

– Först och främst hoppas vi på att få behålla de mandat vi har. En del i partiet hoppas att vi kan nå upp till fyra–fem mandat, men så länge vi inte backar så är det bra, säger Gunnel Nordin.

Och förhoppningen hos Folkpartiet i Hudiksvall är givetvis att det blir ett lokalt maktskifte. För att det ska hända behöver de fyra allianspartierna ta tre mandat från majoriteten, eftersom det är oklart hur Miljöpartiet kommer att ställa sig till samarbeten efter valet.

Mer läsning

Annons