Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet i skolan ökar

Trakasserier och våld mellan elever ökar. Det visar statistik från kommunen, som nu hoppas på en förbättring.
– Många barn och ungdomar har ont i magen inför skolstarten, säger Barbro Kernby, kvalitetsutvecklare inom lärande- och kulturförvaltningen.

Annons

Antalet anmälningar om våld och trakasserier i skolorna inom Hudiksvalls kommun ökar. Det visar kommunens egen statistik.

Framför allt ser kommunens samordnare att det grova våldet mellan elever ökar.

– Det är samma visa om vi tittar ut i världen. Våldet ökar, spärrar verkar saknas och man går längre i sina angrepp, säger Barbro Kernby.

Trots att allt fler tillbud inom skolan rapporteras är mörkertalet fortfarande stort. Genom att prata med ungdomar, lärare och lyssna på snacket i skolkorridorerna vet kommunens samordnare att inte alla incidenter anmäls.

– Vi har blivit bättre på att anmäla, men vi har fortfarande en bit kvar. Ibland tycks det finnas en inofficiell policy om att händelserna inte ska spridas utanför skolan, berättar Barbro Kernby.

I Hudiksvalls kommun har lärande- och kulturförvaltningen sedan 2007 jobbat för en nollvision mot trakasserier, kränkningar och våld inom skolan. Ett arbete som förhoppningsvis kommer att ge resultat.

– Vi har arbetat med detta under en längre tid och våra insatser kommer att märkas mer, förklarar Barbro Kernby.

Mer läsning

Annons