Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga ställ frågor om missbruk

/
  • Bromaneleverna Lisa Söderberg och Märta Adolfsson hade bjudit in Åsa Ramkvist Lehnberg från Lindalens behandlingshem för att prata missbruk.

Bry dig om dig själv och dina kompisar. Det rådet ger Åsa Ramkvist Lehnberg som jobbar på Lindalens behandlingshem.

Annons

- Varför dricker jag? Och hur mår jag när jag dricker?

Det är exempel på frågor som tonåringar kan ställa sig själva, menar Åsa Ramkvist Lehnberg.

På torsdagen var på Bromangymnasiet och berättade hon om sina erfarenheter från att i sju år ha jobbat med missbrukare på behandlingshemmet.

Men det handlar också om att ta ansvar för varandra. Att prata med kompisar som till exempel dricker mycket alkohol, som alltid är jättefulla och kanske hamnar i slagsmål. Att ringa kompisens föräldrar och berätta om deras ungdomar.

- Det låter som moralpredikan, men det är ett sätt att bry sig om.

Hon menar också att det är viktigt att skilja på personen och dennes handlingar. Man tycker om en person, men ändå säga ifrån att det inte är okej att röka hasch.

Hon var inbjuden till Bromangymnasiet av eleverna Lisa Söderberg och Märta Adolfsson, som håller på ett projektarbete som bland annat handlar om att få ungdomar att avstå från droger.

Åsa Ramkvist Lehnberg berättade att det kommer många ungdomar som är födda på 1980-talet och tidigt 1990-tal till Lindalen.

Hon upplever att det finns liberalare inställning till droger bland ungdomar och det är lättare att få tag på droger i dag.

Mer läsning

Annons