Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädret gör oss vintertrötta

/

När det stora höstmörkret lägger sig, då slår tröttheten till med stor kraft. En del människor blir inte bara trötta utan drabbas till och med av vinterdepression.

Annons

Mellan november och januari brukar säsongsbundna depressioner öka. Så är det generellt sett, över hela jordklotet, men ju längre norrut man kommer, desto vanligare blir det. Många känner sig vintertrötta, men en del, maximalt fem procent av befolkningen i länet, drabbas av en vinterdepression. I Kiruna är det betydligt fler.

Vinterdepression är en lindrigare form av depression, men det kan vara svårt nog att tampas med symptomen.

– Man blir trött, ointresserad av sociala kontakter, man äter mer och onyttigare mat, allting känns tungt, förklarar Mats Porath, överläkare och specialist i allmän psykiatri vid landstinget Gävleborg.

Erfarenhetsmässigt drabbas kvinnor oftare av vinterdepression än män, men annars kan den drabba vem som helst.

– Det finns inga särskilda riskgrupper, den kan drabba alla. Det är en ganska rättvis sjukdom, säger Mats Porath.

När det råder brist på äkta solljus försöker många att kompensera det med ljusbehandling. Enligt Mats Porath har ljusbehandling inga vetenskapligt belagda effekter, men en del människor upplever att ljusterapi hjälper dem. För att motverka vintertröttheten rekommenderar han annat:

– Det bästa tipset är att ta lunchpromenader, att komma ut och röra sig. Att vila hjälper inte ett dugg, det är nyttigt att tvinga sig att göra saker.

 

 

Mer läsning

Annons