Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning kan rädda fondpengar

Värdepappersbolaget Weavering Capital, som administrerat delar av Hudiksvalls fondplaceringar, har begärt sig i konkurs, vid Stockholms Tingsrätt. Konkursen som sådan påverkar inte det belopp som kommunen förlorar eller eventuellt får tillbaka, när alla utredningar är klara.

Annons

Kommunens placeringar har ombesörjts av Wassum Investment Network. Företagets representant, Jan Bernhard Waage, konstaterar att utvecklingen stod klar redan den 11 mars. Dagen efter hade kommunen sålt sina fondandelar, men det visade sig att fonden var kraftigt övervärderad. Bara en tredjedel av det uppgivna värdet finns kvar.

– Om det stämmer. Det är i alla fall vad som kommunicerats av bolaget. Men konkursen som sådan påverkar inte kommunens fordringar. Fonden är omhändertagen av förvaringsinstitutet, SE-banken, och det som händer just nu är att man utreder vad som egentligen hänt, säger Jan Bernhard Waage.

Under förutsättning att en tredjedel av värdet verkligen återstår, ska det fördelas proportionellt bland fordringsägarna. För Hudiksvalls kommun skulle det alltså bli en tredjedel av 23 miljoner kronor, alltså knappt 8 miljoner kronor. I bästa fall kan det bli mer, beroende på vad den pågående utredningen leder fram till.

Mer läsning

Annons