Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökad dispens för Skärnäs

/

Muddringen av Dukarsundet har av skilda skäl dragit ut på tiden, men nu går Skärnäs Terminal in på upploppet. Ett nytt dispensbeslut har kommit från Naturvårdsverket, och före mars månads utgång ska inseglingsrännan vara färdigmuddrad.

Annons

Inledningsvis gällde ansökan från Skärnäs en akut insats, som omfattade 6 000 kubikmeter muddermassor i Dukarsundet. Under resans gång har arbetsgången och dispenserna blivit reviderade, för att anpassas till verkligheten, och med dispens blev det tillstånd för 15 000 kubik. Ytterligare 5 000 kubik medges nu, genom det nya undantaget.

– Nu återstår inte särskilt mycket, det handlar om sex dygns grävning om det går bra. Och att vi sökte ny dispens var för att vara helt på den säkra sidan, så att vi med säkerhet skulle veta att vi inte överskrider tillståndet, säger Anders Jonsson, chef vid Skärnäs Terminal AB.

Det extrema vädret under vintern har komplicerat arbetet, konstaterar Anders Jonsson. Ömsom storm, ömsom smällkallt, har frestat på den tekniska utrustningen och lett till oplanerade och oönskade uppehåll.

– Just nu har jobbet legat nere några dagar, men det ser ju ut om om vädret skulle kunna vara med oss framöver. Dispensen gäller fram till sista mars, så vid det laget måste vi i alla fall vara klara, säger Anders Jonsson.

Mer läsning

Annons