Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyte för klar syn

/
  • Datoranvändning vid undersökningarna är intressant, förklarar Anton Tindwa, som just nu gör studiebesök hos Torsten Wallén i Hudiksvall.

I våras reste Torsten Wallén från Hudiksvall till Tanzania, för att besöka de lokala kontakterna inom det biståndsprojekt som han och ett antal andra optiker deltar i. I veckan har besöktet återgäldats, då Anton Tindwa har gjort strandhugg hos optikerkollegan i Hudiksvall.

Annons

Resorna har organiserats och finansierats av den statliga myndigheten SIDA, och huvudspåret i besöksprogrammen gäller kompetensutveckling och fortbildning av personal i Tanzania. De svenska optikerna besökte bland annat de ögonkliniker de sponsrat, en optikerskola, och en skola för blinda.

Var och en av de svenska optiker som reste till Tanzania har nu under en vecka haft varsin praktikant. De har varit med i undersökningsrummen för att i första hand lära sig hantera de maskiner och instrument som de själva ska använda när de kommer hem.

Hjälpen från Sverige är därför värdefull, förklarar Anton Tindwa.

– Bilden varierar, beroende på var i Tanzania man befinner sig. Jag arbetar i den västra delen av landet, och det är många medicinska fall att ta hand om. Mycket handlar om att vi ska kunna ställa diagnoser, och remittera patienter till läkare. Vi arbetar också uppsökande. Med hjälpen från Sverige kan vi ställa säkrare diagnoser, och vi kan framför allt ställa diagnos tidigare.

Mer läsning

Annons