Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningspengarna är slut

/
  • På många arbetsplatser har produktionen varit i gång fyra dagar. En dag i veckan har de anställda deltagit i en facklig utbildning och fått ersättning av IF Metall. Nu har budgeten spräckts, och det är oklart hur det centrala bidraget kommer att se ut i framtiden.

Hittills har IF Metalls medlemmar i Hälsingland inte drabbats ekonomiskt när företagen dragit ner till fyradagarsvecka. Men vad som händer med det lokala utbildningsbidraget i fortsättningen är oklart.

Annons

När företagen dragit ner arbetstiden till fyradagarsvecka har IF Metalls avdelning 7 i Hälsingland satsat stort på utbildningsdagar. En ekonomisk ersättning till de anställda har betalats från facket, hälften från IF Metall centralt och hälften från lokalavdelningarna.

Men nu har de budgeterade pengarna för den lokala utbildningsverksamheten tagit slut, både inom centralförbundet och lokalavdelningen i Hälsingland. När förbundet gjorde sin budget för 2009 avsattes lika mycket pengar till de lokala fackliga studiedagarna som tidigare år; 35 miljoner kronor. I april spräcktes budgeten.

- Omfattningen har varit långt utöver vad vi kunde förutse. Tidigare har arbetsgivare gjort motstånd när personalen velat gå kurser. Det som hänt nu är att de tittat i orderboken och sagt "javisst, gå gärna på kurs, här på verkstaden finns ändå inget att göra", säger Leif Råback, chef för IF Metalls studieenhet.

Under första kvartalet 2009 har 651 personer från elva IF Metall-anslutna företag i Hälsingland deltagit i utbildningarna. Det motsvarar 14 procent av de 4 600 medlemmarna. Rikssnittet är 4,5 procent.

Också IF Metalls avdelning 7 har överskridit årsbudgeten för utbildningar. Cirka två miljoner kronor har använts, trots att bara drygt en miljon kronor var avsatt. Men pengarna kommer att tas från andra poster för att satsningen ska kunna fortsätta framöver.

- Vi tänker fortsätta att köra. Men det kanske blir i mindre omfattning. Jag har hört att det börjat komma in ordrar till företagen nu. Om det är en puckel som sedan går ner eller om det är en ljusning, det får vi se, säger Leif Rogell, studieorganisatör för IF Metall Hälsingland.

Vad som händer med det centrala bidraget till de fackliga utbildningsdagarna är oklart. Enligt Leif Råback pågår diskussionerna just nu på ledningsnivå, om hur förbundet ska förhålla sig till situationen – ska ytterligare pengar skjutas till eller ska bidraget begränsas? Ett beslut väntas komma efter midsommar.

Mer läsning

Annons