Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urpremiär för musik i Hudiksvall

Det var urpremiär i Hudiksvall för The Second Coming, komponerad av tonsättaren Anna-Lena Laurin.

Annons

Det var som sista stycket i en konsert som ingick i nordiska sångfestivalen. Sopranen Piia Komsi spelade cello och sjöng The Second Coming. Uruppförande är inget ovanligt för henne.

– Det gör jag hela tiden. För mig är nutida musik det bästa, säger Piia Komsi.

– Jag spelar även äldre musik, en gång i tiden var den nyskapande då den skrevs, på samma sätt som den nya musiken är i dag.

Anna-Lena Laurin som komponerat musiken till text av William Butler Yeats skrev den när Piia Komsi skulle vara med i Hudiksvall.

– Det var något jag verkligen vill göra till henne. När jag kommer in i ett flöde är komponerandet fantastiskt, säger Anna-Lena Laurin.

Piia Komsi spelar cello och sjunger samtidigt. Det är ingen lätt kombination eftersom att sjunga sittande inte är enkelt.

Musiken är inte lätt och omedelbar att ta in, men när man inte riktigt vet om det är cellon eller Piias röst man hör är det riktigt läckert även för ett ovant öra.

– Det blev den kombinationen för jag vill testa extrema gränser, säger hon.

Det gör hon verkligen när hennes röst och cello är så tyst, att det går att hör vad som händer ute på gatan, till att bli nästan smärtsamt högt i nästa sekund.

Här kan du höra ett kort sekvens från uruppförandet.

Mer läsning