Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urnan åter i Bergmansparken

/

Trotjänare har kommit hem igen.

Annons

Efter flera år på undantag har nu den konstnärliga utsmyckningen i Bergmansparken kommit på plats. Det är i runda slängar 30 år sedan sist.

Det var i samband med att Bergmansparken byggdes om, som grannen Kurt-Axel Lindström i Syhuset efterlyste urnan, som länge hade befunnit sig på okänt ställe.

Parkchefen Håkan Wenn gjorde efterforskningar, och kunde snart upplysa om att den fanns i kommunens växthus. Efter beslut i tekniska nämnden har den till sist återförts till sin gamla plats. Nästan.

– Den stod först mitt i parken, fram till att Guldsmeden byggdes. Då sattes det upp en massa manskapsbodar i parken, och då flyttades urnan till Åhléns, nedanför restaurangen. Men den plockades därifrån för ungefär 15 år sedan, förklarar Håkan Wenn.

Själva urnan är av gjutjärn, och den står på en pelare av solid granit. Men den har fått sig en och annan törn.

– Pelaren har blivit lite misshandlad, eftersom den har legat ute. Vi får se om vi ska göra något åt den, om vi ska blästra den eller låta den vara som den är. Den har fått en del repmärken, konstaterar Håkan Wenn.

Just nu har den fyllt med ris, och bidrar till julstämningen i centrala stan. Fundamentet är väl fastbultat i marken, och urnan i sin tur är väl förankrad i pelaren. Till sommaren ska den planteras med blommor, berättar Håkan Wenn:

– Det blir snyggt. Den blir svår att sköta, vi får ha stege för att fixa det, men so what – det blir snyggt.

Mer läsning

Annons