Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik polispraktik

/
  • Erika Frisk går tredje året på Bromangymnasiets musikprogram. Hon tycker att det verkar jättespännande att vara polis, även om hon inser att det med yrket också följer många risker. Men kanske, står hon i framtiden, liksom Sam Olov Palm, i polisuniform.
  • Kåge Pettersson bläddrar lite i den pampiga lagboken:- Det här är vår bibel. Den har ni i läxa till fredag, skojar han.

10 gymnasieelever får just nu en unik insikt i vad polisyrket innebär. Hudiksvall erbjuder som enda station i landet en hel veckas praktik

Annons

Sju tjejer och tre killar, alla juridikstuderande på något av Bromangymnasiets program, får den här dagen en rejäl teoretisk genomgång av Kåge Pettersson, polis i Hudiksvall.

Det är dag två i praktikveckan, som enligt Kåge Pettersson och kollegan Sam Olov Palm är unik i sitt slag över hela Sverige. En eller två dagars praktik finns på många håll, men en hel vecka där eleverna får vara med om praktiskt taget allt utom utryckningar, det känner de bara till att Hudiksvallspolisen erbjuder.

I går startade veckan med träff med polishundarna. Det blev sökning efter knark och övning av personskydd. Eleverna tyckte att det var jättekul, men kanske också lite skrämmande när man riktigt förstod vilken kraft en hund kan besitta.

Resten av veckan består av en hel del teori, bland annat genomgång av ungdomsutredningar, besök i rättssalen, trafikarbete och ... om de har tur kan praktiken avslutas med att skjuta med vapen.

- Det tycker jag nästan ska bli roligast, säger Anna Edh, en av praktikanterna som läser tredje året på samhällsprogrammet med juridikinriktning.

De flesta av eleverna tycker att yrket, även efter andra praktikdagen, är fortsatt intressant för dem. Tre, fyra av dem har till och med bestämt sig för att bli polis.

- Men det klart att det är skräckblandat – man utsätts ju för stora risker i jobbet. Det kan bli riktigt farligt, säger Erika Frisk.

Mer läsning

Annons