Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar i nytt regi

Från och med april kan landstinget ta över styret för ungdomsmottagningen.
Förändringen motiveras med att det blir bättre översikt av organisationen.

Annons

Det finns en rad anledningar till att kommunen bör lämna över ansvaret för ungdomsmottagningen till Landstinget, enligt ett tjänsteutlåtande från Jennie Blomstrand vid barn- och ungdomsenheten.

Bland annat pekar hon på att samtliga ungdomsmottagningar i länet då kan organiseras inom samma enhet. Ungdomarna kommer i så fall att bemötas av personal som omfattas av gemensam policy, oavsett var de bor i länet.

Journalhanteringen är i dag inte gemensam med de andra ungdomsmottagningarna och det finns en risk att vården inte sker på lika villkor här som i andra delar av länet.

Verksamhetschefen har i dag ingen medicinsk kompetens, vilket innebär att det medicinska ansvaret placerats hos läkare vid kvinnokliniken. De bristande resurserna där har gjort det svårt att behålla kontinuiteten.

I utlåtandet påpekas att det är ytterst svårt att ordna vikarier vid semestrar och sjukdom på grund av det nuvarande huvudmannaskapet. I dag arbetar två barnmorskor, en kurator och en undersköterska vid mottagningen.

Social- och fritidsnämndens arbetsutskott har sagt ja till förslaget som avgörs i fullmäktige i december.

Mer läsning

Annons