Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga stoppas i solariet

/

Fler unga bränner sig i solarium och struntar i cancerlarmen. Nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten ha en ny lag som förbjuder ungdomar att sola solarium, för att stoppa ökningen av hudcancer.

Annons

På två år har antalet 18–24-åringar som brännskadats i solarium nästan fördubblats. Det visar en ny studie av svenskarnas solariesolande som Strålsäkerhetsmyndigheten har beställt. Samtidigt visar undersökningen att unga är den grupp som oroar sig minst för hudcancer.

Ulf Wester, strålskyddsinspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten, ser utvecklingen som mycket allvarlig.

– Ju yngre hud desto känsligare är den för solskador. Många kanske tycker att man blir snabbare brun om man bränner sig lite, men det man gör är att lägga grunden till framtida skador.

Antalet fall av malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, ökar i Sverige. Ulf Wester säger att den som bränt sig i solarium i unga år löper större risk att senare i livet drabbas av malignt melanom.

För att få ner antalet fall av malignt melanom så vill Strålsäkerhetsmyndigheten ha fram en lagändring med förbud för 18 åringar att sola solarium.

Bruno Drop-in sol ligger i Hudiksvall och är ett av tolv solarium i Hudiksvall och Nordanstig. Ägaren Stefan Berglund är skeptisk till förslaget.

– Ska de förbjuda ungdomar att ligga på stranden i fyra timmar då? Det är väl skadligare att göra det än att ligga i ett solarium i en kvart.

Mer läsning

Annons