Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga Hudiksvallskockar mäter sig i matig kamp för att bli årets matlagare

/
  • Under mars tävlar Simon Åkesson, Markus Olovsson och William Andersson i Unga Ekokockar 2016.
  • En speciell variant av potatiskaka blir en del av huvudrätten. Allt från smak till form måste sitta.
  • Läraren Peter Abrahamsson coachar teamet i jakten på de perfekta smakerna och konsistenserna.

Ekologisk kreativitet står i centrum när tre kockar från restaurangskolan tävlar i Unga Ekokockar 2016.

Annons

En vag sötma från smält choklad blandas stekos från en gjutjärnspanna. Det är som vilken fredagseftermiddag som helst några trappor upp i CUL-huset, där Restaurangskolan Glada Hudik håller till. Men dagens matlagning handlar inte om studier, utan om tävlingen Unga Ekokockar 2016. Mitt i köket står Simon Åkesson och finslipar tekniken på de egenkomponerade potatiskakorna inför den första uttagningstävlingen. Liksom i förrätten står rotfrukter i centrum.

– Det gäller både att hålla formen på kakan, och att den ska bli perfekt stekt, säger Simon Åkesson och fyller en rund form med den strimlade blandningen.

Läs även: Vinst för Bollnäskockarna

Samtidigt som huvudrätten och efterrätten växer fram i köket hälls en vegetarisk förrätt upp i några vita skålar på sidan om. Totalt är tävlingstiden tre timmar, men alla rätter ska vara färdiga vid ett visst klockslag, i tur och ordning. Det gäller för killarna att tajma med varandra.

William Andersson klickar i lite crème fraiche i tallrikarna, för att bryta av den sötsalta soppan. Han smakar av, funderar och nickar. Bra, men lite mer salt krävs. Som team testas killarna för första gången tillsammans, men för honom blir det andra gången i en tävling med direkt feedback från en jury.

– Det är en rolig upplevelse. Det är helt annorlunda att stå framför en domare än här i köket, och få höra vad man kan utveckla, säger William Abrahamsson.

Läs också: Bollnäslag tävlar i Juniormedaljen

Ingen nervositet har slagit till än så länge, trots höga krav på smak, kvalité och eftertanke i rätterna. Krav på vissa beståndsdelar i måltiderna finns. Till exempel måste kålrot på något sätt ingå i huvudrätten, en råvara som kan vara svårjobbad. Ett skafferi med utvalda ekologiska råvaror finns sedan att välja övriga ingredienser ur. Utifrån det har killarna utformat en personlig meny med fokus på lokal mat. Syrligt blandas med salt, knaprigt med mjukt, milda smaker med kraftiga aromer.

– Tanken med den här tävlingen är att framtidens kockar ska få med ett hållbarhetstänk redan när de är unga. Mycket handlar om att vi måste tänka på hur vi äter. Vi kanske till exempel måste dra ned på kött, öka grönsaksintaget och helt enkelt hitta nya sätt att äta på, säger läraren Peter Abrahamsson.

På bänken bakom spisen skapar Markus Olovsson praliner med sjuttioprocentig choklad, huvudbeståndsdelen i efterrätten. För honom är det roligaste att få vara kreativ i sin matlagning.

– Att man själv får välja, testa och utmana fantasin är det bästa. Det är mycket roligare än när man har strikta regler, säger han.

Se mer: Vi väcker liv i 1800-talets kokkonst

Hittills har tre testomgångar körts. Allt från smakkombinationer till konsistens måste vara på topp. Mycket finjusteras in i det sista, men Peter Abrahamsson tror starkt på trion. Skulle inte bidraget gå vidare är han ändå övertygad om att uttagningsmomentet i sig är betydelsefullt.

– Killarna är flitiga och duktiga, så jag ser fram emot det här. Både jag och eleverna lär sig mycket, det är en resa i sig att prova sig fram. När man får lära sig alla smådetaljer som man måste tänka på blir man också en bättre yrkesmänniska, säger Peter Abrahamsson.

Mer läsning