Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyck till om de nya hastigheterna

/
  • Vid Södra vägen i Hudiksvall föreslås höjd hastighet till 60 kilometer i timmen, för bättre tillgänglighet. Trafikverket vill minska antalet hastighetsbegränsningar, vilket gör att 50- och 70-skyltarna på sikt ska bort.
  • Nybonnsvägen i Näsviken är ett exempel på platser där fotgängare ofta passerar, som behöver lägre hastigheter för att vara trygga.
  • På Forsavägen i Iggesund föreslås 60 kilometer i timmen, medan Centralgatan till vänster får 40 kilometer i timmen.
  • Vid Forsavägen i Sörforsa föreslås 40 kilometer i timmen, men i väntan på en gång- och cykelväg, föreslås att nuvarande hastighetsbegränsning ska vara kvar.
  • Lundvägen i Forsa föreslås behålla 50 kilometer i timmen i väntan på cykelväg, medan korsande Berglocksvägen kan sänkas till 30 kilometer i timmen.

50-vägar kommer i framtiden att skyltas om till 40- eller 30-vägar runt om i Hudiksvalls kommun. Ett förslag till nya hastigheter ute på remissrunda, och allmänheten har chans att tycka till om förslagen fram till 10 oktober.

Annons

– Generellt sett föreslås hastigheterna sänkas inom bostadsområdena, säger Kenneth Nyberg, sektionschef för trafik och utredning på tekniska förvaltningen.

Risken att skadas allvarligt i en olycka sänks väsentligt om hastigheten minskas från 50 till 40 kilometer i timmen. Nybonnsvägen i Näsviken är ett exempel på platser där fotgängare ofta passerar, som behöver lägre hastigheter för att vara trygga. Här föreslås en sänkning från 50 till 30 kilometer i timmen.

Näsviksvägen bör få sänkt hastighet, men i stället föreslås den ha kvar sin nuvarande skyltning, i väntan på en kompletterande gång- och cykelväg.

Även Forsavägen i Sörforsa, där en hastighetssänkning till 40-kilometer i timmen är det optimala, föreslås vänta in en gång- och cykelväg.

Vissa vägar föreslås få högre hastighet, från 50 till 60 kilometer i timmen. Till exempel Södra vägen i Hudiksvall, här är vinsten bättre tillgänglighet.

Kenneth Nyberg säger att de som inte hinner sätta sig in i rapporten innan remisstiden är ute kommer att få en ny chans innan nya skyltar kommer upp i just deras område

– Det här är inte hugget i sten, blir det förändringar ska det ut på samråd, nu får man lämna synpunkter på själva utredningen.

Mer läsning

Annons