Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om pengar för praktikplatser

Hantverksföretag i Hudiksvall vill inte betala Bromangymnasiet för elever på praktik.
På måndag ska tvisten diskuteras på ett möte med de inblandade.

Annons

Arbetsplatsförlagd utbildning, APU, är det som brukar kallas för praktik. Alla elever som läser ett yrkesförberedande program på Bromangymnasiet har minst femton veckors APU, men det är bara hantverksföretagen som tar emot elever från byggprogrammet som måste betala skolan.

- Varför ska det bli en kostnad för företagarna när skolan faktiskt flyttar över en kostnad på oss? Vi tar ju över lärarnas roll och utbildar eleverna, säger Peter Lagerqvist från Hudiksvalls måleritjänst AB.

Det är 15 kronor per timme det handlar om för elever som går utbildningens andra och tredje år, vilket ger Bromangymnasiet 200 000 kronor per år från alla de företagare som betalar APU-ersättning.

Rektor Bitte Åström förklarar att skolan använder pengarna för att hålla eleverna med arbetskläder och verktyg, och att eleverna får 45 kronor i matersättning per dag. Hon berättar också att skolan ser de 15 kronorna som en ersättning för att eleverna faktiskt utför ett jobb åt företagen.

Men Peter Lagerqvist är inte nöjd med upplägget. Han säger att han har ett tjugotal Hudiksvallsföretag bakom sig i kravet på att APU-ersättningen ska slopas. På måndag träffar de företrädare från skolvärlden för att diskutera frågan. Förhoppningen är att få till en förändring, berättar Peter Lagerqvist.

- Det finns kommuner där företagarna faktiskt får betalt för att ta emot elever på APU. Vi kräver inte att vi ska få ersättning, vi vill bara inte betala något, säger han.

Mer läsning

Annons