Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om p-tillstånd för rörelsehindrade

/
  • Margareta Wallner lider av astma och har därför fått parkeringstillstånd i många år av Hudiksvalls kommun.

Reglerna för parkeringstillstånd för rörelsehindrade skrevs om för ett år sedan. Transportstyrelsen säger att det bara handlar om en språklig justering, men föreningen DHR är missnöjda och kritiserar nu ändringarna.

Annons

- Det är en försämring och vi tycker inte att man ska försvåra för dem som redan har problem att ta sig fram, säger Jörgen Jansson, ordförande i DHR Hudiksvall – Nordanstig.

DHR menar att den nya formuleringen "förflytta sig till fots" har fått för stor tyngd i många av besluten och personer som tidigare har fått tillstånd nekas nu.

- Alla som har ett verkligt behov borde få tillstånd utan problem. Vi som har svårt att röra oss vill också kunna delta i aktiviteter och lätt ta oss till allmänna platser, säger Jörgen Jansson.

Per Öhgren, trafiksäkerhetsexpert på Transportstyrelsen säger däremot att det inte handlar om någon förändring av tillståndet, utan bara en språklig justering.

- Det är samma regler som gäller, vi har bara förtydligat budskapet. Jag tror snarare att det är så att kommunerna börjar tillämpa dem noggrannare och mer restriktivt. Kanske tog man för lätt på det tidigare? säger han.

Den som har rörelsehinder kan söka särskilt parkeringstillstånd hos kommunen om han eller hon har svårt att förflytta sig på egen hand.

Mer läsning

Annons