Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas sälja unik fastighet

/

I nästan 70 år har personalen inom sjukvården i Hudiksvall haft tillgång till ett fritidshus vid havet. Men nu går det inte längre runt och styrelsen har därför valt att sälja och i stället dela ut bidrag.

Annons

Längst ut på Idenorslandet ligger Stiftelsen Fågelviks fastighet. Skogen på den drygt 27 000 kvadratmeter stora tomten ligger som ett vindskydd och tar emot den värsta vinden från havet.

När stiftelsen registrerades 1943 var det för att stadens sjuksköterskor skulle ges tillfälle till vila och rekreation där. Sedan dess har många landstingsanställda firat bröllop, dop och födelsedagar i det gula huset på udden.

Men nu ska fastigheten säljas. Till för några år sedan fick stiftelsen bidrag från landstinget för att driva verksamheten. När det upphörde blev det ekonomiska läget mycket ansträngt och styrelsen har därför tvingats ändra i stiftelsens föreskrifter och kommer att lägga ut fastigheten till försäljning.

– Det är nog några som gråter när de får veta det här, som har spenderat sina midsomrar och högtider härute. Men världen förändras och vi måste försöka hänga med i det, säger Leif Ahlqvist som är ordförande och har varit engagerad sedan början av 1970-talet.

Stiftelsen Fågelvik registrerades av lasarettsläkaren Knut Hallberg och pengarna skänktes bland annat av stadens företagare och industrimän. Då var det specifikt sköterskor vid länslasarettet och distriktssköterskor som var målgruppen. Men genom åren har alla anställda vid landstinget kunnat hyra huset.

För att fortsätta uppfylla stiftelsens ändamål kommer pengarna från försäljningen av fastigheten att förvaltas och av avkastningen kommer merparten att delas ut som bidrag för vila och rekreation till distriktssköterskor och sjuksköterskor vid länslasarettet.

Mer läsning

Annons