Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsförsäljning av bostäder ökar

/

Fler får gå från sina hem när antalet exekutiva auktioner ökar. Kronofogden befarar att det kommer att ske bostadsförsäljningar i framtiden.

Annons

Under senaste tiden har kronofogden annonserat betydligt mer om exekutiva auktioner i tidningen än tidigare. Exekutiv auktion är när kronofogden tvångsförsäljer till exempel ett hus på auktion för att fordringsägarna ska få betalt.

– På riksnivå så kan vi se en ökning av antalet exekutiva auktioner. Det beror dels på fler betalningsförelägganden men också på att kronofogden blivit mer effektiv, många ärenden har legat på kö, säger Anna-Karin Lindahl, på kronofogden i Gävleborgs län.

Men det är inte bara fler betalningsföreläggande och kortare köer som påverkar att de exekutiva auktionerna har ökat. En lagändring 2008 har gjort det lättare för fordringsägare att begära utmätning av alla tillgångar, i stället för enbart den skuldsattes lön.

Kristin Alm, enhetschef på kronofogden i Hudiksvall, tror att huvudorsaken till de många auktionerna i Hälsingland är att handläggningstiderna i Falun varit långa, och att de fastighetsauktioner som nu annonseras har utmätts långt tidigare.

– Däremot ser vi att antalet auktioner kommer att öka i framtiden, dels beror på den allmänna ekonomiska situationen och att betalningsanmärkningarna ökar.

 

Mer läsning

Annons